Baryum

1600'lerin başında, Vincenzo Casciarolo adlı bir kunduracı İtalya'nın Bologna dağları yakınlarında bazı çakıl taşları keşfetti. Çakılları gece parlarken bulabilmek için kızarana kadar ısıttı.

İsveç asıllı alman eczacı ve kimyager Carl Wilhelm Scheele 1760'larda, bu çakıl taşlarının bilinmeyen bir elementin sülfatı olduğunu buldu tarafından tanımlanmış ve 1774 yılında ilk tanımlamıştır.

İlk Defa 1808 yılında RI’de Davy baryum çıkarmak için baryum hidroksitin elektrolizini gerçekleştirerek baryumu elde etti. 

Baryum Yunanca ağır anlamına gelen ‘Barys’tan türetilmiştir.  Baryum element halinde beyaz-gri metalik rengindedir fakat yüksek reaktivitelikten dolayı element halinde bulunmaz. Baryum tozu havada kendiliğinden tutuşabilir. Sadece özel bir alg türünde baryum sülfat (BaSO4) bulunur.

Baryum Süfat (BaSO4) Zehirlidir. Radyoopak (Gama ve X ışını) özelliğe haiz olduğundan tıpta kanser teşhislerinde, kâğıt kaplamalarda, boya sanayiinde, plastik, tekstil, mürekkep, kauçuk, batarya ve pil yapımında kullanılır.

Baryum nitrat, havai fişeklere yeşil bir renk verir. Çoğunlukla yağ ve gaz kuyularında sondaj sıvısı olarak kullanılır. Ayrıca boya ve cam yapımında da kullanılır.