Azot
Azot, Daniel Rutherford tarafından 1772 yılında keşfedilmiş ve “Zehirli Hava” olarak adlandırılmıştır. Ancak Antoine Lavoisier azotu, Yunanca ἀζωτος "cansız" anlamına gelen azote olarak adlandırmıştır.Azot, özellikle amonyak üretiminde ve gübrelerde önemli bir role sahiptir. Bunların yanı sıra gıda endüstrisinde paketlemede, sıvı soğutma sistemlerinde ve tıpta ise dondurma işlemleri gibi pek çok alanda kullanılır.N2 gazı oldukça kararlı bir yapıya sahip olduğu için doğrudan yanıcı bir element değildir ve genellikle oksijenle tepkime vermez. Ancak çok yüksek sıcaklıklarda ve özel koşullarda oksijen ile tepkime verebilir.Azot, Aurora Işıkları (Kutup Işıkları) için de önemli bir elementtir. Azot, Aurora Işıklarındaki turuncu-kırmızı, mavi-yeşil, mavi-mor ve koyu mor renklerinin kaynağıdır.Sıvı nitrojen (azot) kriyojenik bir sıvıdır. Dewar şişeleri gibi uygun kaplarda izole edildiğinde, çok fazla buharlaşma kaybı olmadan taşınabilir. Kuru buz gibi, sıvı nitrojenin de ana kullanım alanı soğutma işlemleridir. Sıvı nitrojen; kanın, üreme hücrelerinin (sperm ve yumurta) ve diğer biyolojik numunelerin ve materyallerin dondurularak korunmasında, kriyoterapide, ciltteki kistleri ve siğilleri yok etmede, kızılötesi dedektörleri veya X-ışını dedektörlerini soğutmakta, hız aşırtmalı bilgisayarlardaki fazla ısı üreten donanımları soğutmakta, yiyeceklerin soğutulması, hayvan ürünlerinin dondurulmasında, vanalar olmadığında akışı durdurmak için boruların dondurulmasında kullanılır.Gaz formundaki nitrojen; havadaki oksijenin yangın, patlama veya oksitlenme tehlikesi oluşturduğu durumlarda inert bir atmosfer olarak, paketlenmiş gıdaların tazeliğini korumak için saf veya karbondioksit ile karıştırılmış yapay bir atmosfer yaratmak için, argona göre ucuz bir alternatif olarak akkor ampul üretiminde, yangın söndürme sistemlerinde, paslanmaz çelik üretiminde, çeliğin nitrasyonla sertleştirilmesi işleminde ve pek çok alanda kullanılır.
Hazırlayan: Cemre Uyanık